עומדים בפני חתימה על הסכם דיור מוגן?
עומדים בפני חתימה על הסכם דיור מוגן?
השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם האפשרי:
בעקבות מקרים רבים מדי בהם קופחו דיירים או שנשללו מהם זכויות בסיסיות אשר היו אמורות להיכלל בתוך הסכם הדיור המוגן, חוקק בשנת 2012 "חוק הדיור המוגן". מטרת החוק אכן להגן ולשמור על זכויות הדיירים, ולהסדיר בחקיקה את פעילותם של בתי הדיור כך שלא יוכלו לנצל לרעה את המתגוררים בבתי הדיור המוגן בהיעדר פיקוח.
ההסכם מאגד בתוכו עשרות עמודים, גדושים בסעיפים ותתי סעיפים, כגון: תשלום פיקדון כספי בסך גבוה מאוד, מנגנון של שחיקת הפיקדון, דמי אחזקה בגין סל שירותים של אלפי שקלים בחודש, ועוד ועוד.
במקרים רבים מדי, גילינו ניסוחים מעורפלים אשר הותירו מימד רחב מדי לפרשנות אשר אפשרו לחברה המנהלת את מתחמי הדיור לקבוע בעצמה את העובדות בשטח.
בניגוד לכל הסכם עליו חתמתם בעבר – הסכם דיור מוגן ככל הנראה ילווה אתכם לכל החיים!
עורך דין דיור מוגן יבחן עבורכם את החוזה ואת סעיפיו השונים לפרטי פרטים, לוודא כי כלל הזכויות שלכם מעוגנות בתוך ההסכם, לתת לכם המלצות למה חשוב לשים לב וממה כדאי להיזהר, וכן לנהל מטעמכם מו”מ משפטי להכנסת כל השינויים המסחריים והמשפטיים הנדרשים בחוזה, במטרה להגן כיאות על האינטרסים שלכם, בהווה ובעתיד.
מרכז לדיור מוגן נועד לספק לאנשים מבוגרים חווית מגורים איכותית, מסודרת ובטוחה, עם שפע של פעילויות פנאי וחוגים, ומגוון שירותי סל נוספים.
לפני מעבר למרכז דיור מוגן, יידרש כל מי מבקש להיכנס לדיור מוגן לחתום על חוזה מול החברה המנהלת את בית הדיור המוגן.
הסכם דיור מוגן מהווה את הבסיס המשפטי, מסדיר את היחסים שבין הדייר למפעיל בית הדיור המוגן וכולל עשרות עמודים, סעיפים ונספחים.
ההסכם מתייחס להרבה מאוד היבטים של המעבר לבית דיור מוגן והמגורים בו, שאותם אפשר לחלק ל-4 נושאים עיקריים:
פיקדון מלא, פיקדון חלקי או שכירות
ישנם שלושה מסלולים מרכזיים להסדרת הפן הכלכלי של הכניסה לבית דיור מוגן:
לעיתים המסלול מוכתב על ידי בית הדיור המוגן ואז יש לנהל משא ומתן על פרטיו, ולעיתים תינתן לכם אפשרות לבחור בין המסלולים. במקרה שכזה אבחן מה המסלול שהכי משתלם לכם כלכלית וגם מתאים לאופי שלכם ולתזרים המזומנים שלכם.
מה כוללים "דמי אחזקה"
אין זה משנה באיזה מסלול התקשרות בחרתם, יהא עליכם לשלם דמי אחזקה חודשיים לבית הדיור המוגן.
קיימים שלושה סוגים של שירותים: "שירותי חובה" שרשימה מדויקת שלהם הוגדרה בחוק [ראו שאלות ותשובות בתחתית העמוד], "שירותים לפי ההסכם" – שירותים שבית הדיור המוגן התחייב לספק במסגרת הסכם ההתקשרות; ו"שירותי רשות" בתוספת תשלום:
בדירה, בשירותים ובמתקני הדיור המוגן
הסכם דיור מוגן מסדיר גם את תנאי השימוש בדירה ובמתקנים הציבוריים. וגם את הסנקציות המוטלות בגין אי עמידה בתנאים אלה.
חשוב לשים לב לאופן שבו מגדיר ההסכם מהי "הפרת חוזה" ומהי "הפרת חוזה יסודית". חשוב גם להגדיר במדויק באילו מקרים רשאי בית הדיור המוגן לנכות כספים מהפיקדון או לקזז מהם חוב, ומה יהיו התנאים הבסיסיים לביצוע ניכוי או קיזוז (למשל: מתן הודעה מראש לדייר ולאיש קשר נוסף).
בחלק זה של הסכם הדיור המוגן יש חשיבות מכרעת לניסיון של עורך הדין שלכם. הוא יכול לסייע לכם להתייחס למצבים עתידיים שאולי לא חשבתם עליהם, ולגבש פתרונות שיהיו מוסכמים על שני הצדדים. כך, למשל, כדאי לקבוע מה קורה במצב שבו דייר עוזב את הדיור המוגן לתקופה ארוכה (למשל בשל אשפוז), וכיצד הדבר משפיע על זכויותיו וחובותיו. כדאי גם לעגן את הזכות לשיכון מטפל אישי ביחידת הדיור.
ככלל, חשיבה מעמיקה על אירועים צפויים ופחות צפויים בעתיד תהפוך את הסכם הדיור המוגן למדויק יותר, ואתכם לשקטים יותר.
תנאי סיום ההתקשרות מול בית הדיור המוגן
אמנם הסכם דיור מוגן אינו מוגבל בזמן, אך עדיין ייתכן שתיאלצו לסיים את ההתקשרות. זה יכול לקרות, למשל, בשל צורך לעבור למוסד סיעודי או בשל חוסר שביעות רצון שלכם מתפעול בית הדיור המוגן או ממידת ההשתלבות החברתית שלכם בו.
האופן שבו מסתיים הסכם הדיור המוגן חשוב מאוד, במיוחד בכל הנוגע לנוהל השבת הפיקדון. כך, למשל, יש להתייחס למצב שבו הדייר עוזב את הדיור המוגן באמצע השנה, לאחר שכבר הופחתו האחוזים הרלוונטיים מהפיקדון. גם לוחות הזמנים לפינוי הדירה, תקופתה של הודעה מוקדמת ומה קורה במקרה של פטירה הם נושאים שיש להתייחס אליהם בכובד ראש בהסכם דיור מוגן.
הנושאים הנוגעים לסיום התקשרות הם כאלה שבהחלט אפשר וצריך לקיים עליהם משא ומתן, במטרה להבטיח סיום חלק ולא מלחיץ והגנה על כספי הפיקדון.
ברבות השנים, למדתי לזהות את התחומים המעורפלים, בהם ניתנת לחברת הדיור המוגן גמישות מסוימת ביחסה לזכויות הדיירים.
ראוי לציין, כי לכל סעיף ותת-סעיף, השלכות מרחיקות לכת ואין סוף תרחישים שיש להתגונן מפניהם בזמן שחותמים על חוזה כה משמעותי להמשך החיים.
בחינת החוזה הינה מקיפה ויסודית, הכוללת את זכויות הדייר, מצבים רפואיים עתידיים, פרטי מסלול ההתקשרות, השירותים הכלולים ב"דמי האחזקה", אופי השימוש בדירה ובמתקנים השונים ואף מעגנת את התנאים לסיום ההתקשרות.
ברוב המוחלט של המקרים המובאים בפניי, אני מנהל מו"מ ומשפר את התנאים והזכויות של לקוחותיי.
עורך דין בעל ניסיון רב בהסכמי דיור מוגן, איליה בר
(צילום: ענבל מרמרי)
דייר יכול להתקבל לבית דיור מוגן אם מלאו לו 60 ונמצא שהוא מסוגל לדאוג לצרכיו האישיים ולנהל את משק ביתו (גם אם ניתן לו סיוע חלקי)